Fredag 19/3 2010

Kursen ”Fotografi – visuell kommunikation” trummar vidare i relativt hög takt, åtminstone om man har ett arbete till vardags och är hänvisad till studier kvällar och helger. Har hittills bara gott att säga om kursen, många intressanta ämnesområden och genomgående bra framföranden, framför allt av kursledarna Göran Segeholm och Mattias Karlsson men även av de gästföreläsare som dyker upp och undervisar i sina specialområden. Dessutom är många av de cirka tusen klasskamraterna mycket aktiva i kursens forum. Många skriver genomarbetade och intressanta inlägg om de arbeten som andra studenter presenterar.

Nu senast togs bl a bildtitlar upp. Nåt som jag aldrig direkt funderat på utan ibland bara slumpmässigt slängt dit. Med bildtiteln ska man emellertid vara både försiktig och noggrann. Grundreglerna är att titeln ska tillföra något till bilden, får inte upprepa bildens budskap och får inte motarbeta bildens budskap. Om man inte kan uppfylla dessa regler är det bättre att sätta en helt neutral bildtitel eller ingen alls. Risken är annars att man helt förstör bilden genom att sätta en titel som gör att betraktaren direkt avfärdar bilden som ointressant. Titeln är ju också förstås beroende av om man vill säga något med bilden och i så fall vad. Alltså om man ska leda betraktaren i nån speciell riktning eller låta bildtolkningen vara helt fri.

Nedan ett par exempel, bilderna är från Skrubbaskogen idag som vanligt. Om jag lyckats med dessa titlar? Tja, vem vet det? Jo, bara ni som kollar på bilderna, ni har all makt i den frågan.

Mesigt

Mot det okända

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.