Fredag 25/6 2010

Barr i midsommarsol

Var inte särskilt morgonpigg denna midsommaraftonsfredag. Kom till Skrubbaskogen omkring kl 8 och då stod solen redan högt på den klarblå himlen. Inte särskilt inspirerande fotoväder, eller? Well, det finns ju inget dåligt väder, bara dåliga kläder, sägs det. Och visst kan man säga: Det finns inget dåligt fotoväder, bara dåliga fotoidéer. Fast rimmet i det ordspråket gör nog att det aldrig blir något ordspråk…

Mina vänner barren ställer dock alltid upp, oberoende av väder, vind och ljusförhållanden. I såna här fall så kan man t ex som ovan använda solen till att ge en skarpt lysande bakgrund som barren får sola sig i. Förutom barrandet så ägnade jag också lite tid till att prova ”freelensing”. Det går ut på att man kopplar loss objektivet och håller det löst precis framför kameran. Beroende på hur långt ifrån man håller så varierar skärpan och brännvidden. Lutar man objektivet så kan skärpan placeras i olika delar av bilden. Man kan göra förvånansvärt skarpa bilder så här om man håller objektivet nära. Ju längre ifrån man håller desto mera ljus läcker in på bilden och resultatet blir drömskt lysande bilder. Fick dock inte till nån bild som jag blev nöjd med så jag har inget att visa här. Man kan ju inte vara nöjd med bilder bara för att man använt någon viss teknik, bilden i sig måste ju också hålla. Ska i alla fall fortsätta och testa och återkommer i ämnet senare.

6 svar på ”Fredag 25/6 2010

 1. Peter Jonsson

  Härlig bild, gillar ljuset. Freelensing verkar ju spännande åtminstone ett bra sätt att få ännu mer damm i kamera 😉

  Önskar dig en trevlig fortsättning på midsommaren

  /PJ

  Svara
  1. Lars U Inläggsförfattare

   Tack detsamma. Jo, damm kan man nog samla med freelensing. Men lite får man offra för att få spännande bilder :).
   //Lars U.

   Svara
 2. larans

  Fin bild som vanligt. Hoppas du får till det med freelensing, som låter spännade att försöka, så att vi får se någon bild snart.

  Svara
  1. Lars U Inläggsförfattare

   Tack för kommentaren. Jo, jag ska prova lite mer och se vad man kan få ut av att vifta med objektivet framför kameran :).
   //Lars U.

   Svara
 3. Niklas Virsén

  Hej Lars!

  Nu är man ute och cyklar i det blå. Jag har varit inne på din ”gamla” blogg och tänkt, vad konstigt att Lars inte uppdaterar.. hehe. Ibland är man så vimsig, så jag inte fick med mig att du flyttat bloggen. Även trots att jag kommenterade nyheten. Ja så går det. Har även ändrat adressen från min bloggroll.

  Nåja.. Läcker bild det här, en väldigt enkel uppbyggnad på barren och solen fungerar ju bra som bakgrund och stämningsskapare. Visst är det så att det går att fotografera i alla väder och ljus, även på natten 🙂

  /Niklas

  Svara

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.