Generösa proffs

Började på allvar intressera mig för naturfoto och då framför allt att fotografera i Skrubbaskogen i sydöstra Stockholm för cirka två år sen. Råkade se en artikel om Terje Hellesö i en fototidning och reagerade på de i mina dåvarande ögon ganska udda och egensinniga naturbilderna. Lite senare fick jag höra att Scandinavian Photo arrangerade en föreläsning med Terje i Stockholm och beslöt att gå dit. Hade inga direkta förväntningar och när jag kom till den härliga lokalen, Studio Tranan på Kungsholmen, så tänkte jag att i de här sköna stolarna kan man i alla fall koppla av ett par timmar. Nu blev det inte så utan istället tre timmar med uppmärksamheten på topp. Begreppet yrkeshemligheter tycktes inte existera här utan Terje berättade i detalj hur han tänkte när han fotograferade, hur han arbetade vid en fotosession, en hel del om teknik och även hur han resonerar när han väljer ut de bilder som ska sparas. Visade massor av fina bilder och var dessutom duktig på att framföra sina synpunkter på ett intressant sätt. Jag gick därifrån med ”Min plats i ljuset”, en bok som jag bläddrat fram och tillbaka i sen dess.

Terjes föredrag gav mersmak och senare fick jag tillfälle att höra Brutus Östling i samma lokal. Lika generöst med tips och öppet redovisat hur man går till väga för att det överhuvudtaget ska vara möjligt att åstadkomma de fågelbilder som gjort Brutus berömd.

På fotomässan nu senast så lyssnade jag på Hans Strand. Samma visa där, Hans berättade i detalj hur han arbetade, både på fältet och vilken efterbearbetning han lade ner på bilderna.

Man skulle kunna tycka att yrkesmän som lever på sin särart skulle hålla lite på sina hemligheter men så verkar inte vara fallet över huvud taget. Den enda rimliga förklaringen jag kan komma på är den talang och förmåga som är överordnad all teknik och hjälpmedel, dvs förmågan att se de bilder som fastnar i människors medvetande, är nåt som man inte kan lära ut utan måste övas upp under lång tid. Jag är i alla fall tacksam att dom vill dela med sig av så mycket som dom gör.

En stund i Skrubbaskogen blev det idag också. Fortsatta barrstudier bl a 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.